Weer uitval :( Hopelijk blijft het bij één dit keer

Ja, je leest het goed. Vanmiddag heb ik in de iQube een dode Blue Dream gevonden. Één van de zes blue dreams minder dus. Waaraan? Ik heb werkelijk géén idee.

Het is vaak belangrijk om te weten waaraan garnalen overlijden, zeker als er meerdere in korte tijd achter elkaar overlijden. Om de uitval te stoppen dien je dan de oorzaak weg te nemen. De dingen waar je dan op kan letten zijn:

  • Hoe zien de garnalen eruit? (Zowel de dode als de levenden). Gedragen ze zich normaal of zitten ze juist ergens stilletjes in een hoekje. Of zijn ze juist druk bezig een uitweg uit je aquarium te vinden. Uiterlijke kenmerken kunnen veel vertellen over wat een garnaal kan mankeren.
  • Wat zijn je waterwaardes? Bij (te hoge) concentraties van sommige stoffen of een in één keer afwijkende pH waarde (Hoe?!) zullen je garnalen sterven.
  • Heb je recent nieuwe planten toegevoegd? Je wil niet weten hoeveel winkeliers/kwekers hun aquariumplanten behandelen met slakkengif. En inderdaad, hier kunnen de garnalen écht niet tegen. Planten waarvan je dit niet zeker weet dien je minimaal 2 weken te laten weken/spoelen in een emmer met water. Kun/wil je geen 2 weken wachten? Kies dan voor zogenaamde “In vitro” planten.
  • ook nieuwe bewoners kunnen ziektes bij zich dragen, waaraan je garnalen overlijden.
  • Let ook op bij het toevoegen van bijvoorbeeld meststoffen voor je planten. Lang niet alle varianten zijn veilig voor garnalen. Probeer op internet ervaringen te vinden van mensen die dezelde toevoeging gebruiken in combinatie met garnalen.

In mijn geval spelen de hierboven genoemde oorzaken denk ik niet. Ik heb niets toegevoegd aan de iQube (in deze bak ook geen Profito/Easy Carbo, er zit alleen mos en waterpest in, die hebben dat niet nodig) en ook de waterwaardes zijn keurig binnen de marges. Ik heb voor de zekerheid een deel van het water ververst, maar dit is meer om mijzelf een wat geruster gevoel te geven. De garnaal zag er verder ook niet ‘vreemd’ uit o.i.d. en de andere garnalen scharrelden verder gewoon rond.

Helaas heb ik eerder last gehad van dit soort uitval. Ik hoop daarom ook dat het bij deze ene blijft. Misschien een vervelling die niet gelukt is, of het was onverhoopt toch een wat zwakker dier. Hoe dan ook, er zijn er nog 5 (plus minimaal 2 babies, waarschijnlijk meer) over en ik hoop dat die spoedig voor méér nageslacht gaan zorgen. In de Home15 is de voortplanting inmiddels op gang gekomen. Er lopen nu minimaal 2 zwangere vuurtjes en een zwangere rilli rond. Daar lijkt het wat dat betreft dus wel goed te zitten.