Problemen bij de start

Na de indraaiperiode van het Aquarium ben ik vol goede moed met vrouw en kids richting Nieuwegein gereden; Op naar Vivarium met eigenlijk maar 1 doel: Garnalen scoren. Ik had een duidelijke voorkeur voor Blue Fairy’s, mijn dochter dacht daar anders over. Het moesten toch écht oranje garnalen worden.

Bij de eerste kraam was het al Bingo. Blue Fairy’s voor een nette prijs. Mooi! (Pas bij het verlaten van de beurs gekocht overigens). Maar wat nu, halverwege kwamen we andere mooi gekleurde garnalen tegen, waaronder oranje. En tja, als je dochtertje van 4 iets wil, dan zal dat ook gebeuren. Dus ook daar garnalen meegenomen. Lang verhaal kort, thuis gekomen met verschillende kleuren garnalen en het spul netjes overgezet in het gereedstaande aquarium. So far, so good.

Alleen, jammer genoeg, begonnen na een tijdje uit het niets garnalen dood te gaan. Op een gegeven moment haalde ik elke dag wel een dode garnaal uit het aquarium. Verder niets vreemds te zien.

WP_20160104_23_09_13_Pro 1

Ik heb geïnformeerd op fora en bij de kweker(s). De genoemde oorzaken waren:

  • Toevoeging van Easy Carbo
  • Samenvoeging van 2 groepen, waarbij de groepen bacterieculturen bij zich kunnen dragen waar de andere groep dan niet tegen kan
  • (Zéér) Groot verschil in waterwaardes van mij en de kwekers.

Op dit moment durf ik langzaam aan de conclusie te trekken dat dat laatste punt de daadwerkelijke oorzaak is geweest. Er is nooit iets te zien geweest aan de garnalen. Ook na het stoppen met alle plantenvoeding en diverse waterwissels vielen er nog doden. Daarmee valt Easy Carbo als oorzaak af (Heb vroeger ook al Easy Carbo gebruikt bij garnalen, en toen ook nooit problemen gehad).

Voor het samenvoegen van 2 groepen lees je veel op internet de tip om JBL Furanol te gebruiken. Nu is dat in Nederland erg moeilijk te krijgen. Sera Bactopur direct is makkelijker te krijgen en bevat dezelfde werkzame stof. Dit heb ik gebruikt, maar leek niet te helpen.

Op die manier bleef alleen de 3e en laatste mogelijkheid nog over en deze werd ook door de kweker zelf als mogelijke oorzaak genoemd. En aangezien de inmiddels geboren baby’s het wel goed lijken te ‘doen’, lijkt dit de meest waarschijnlijke oorzaak. Hopelijk gaan de (in ieder geval) 9 kleintjes die ik heb kunnen tellen het goed doen en gaan deze de groep weer uitbreiden.